Er zijn wel eens van die dagen dat het al mis gaat als je je bed uitstapt. Of eigenlijk al daarvoor, want je bent ’s nachts wel 4x wakker geweest. Op school begint de eerste leraar die je ziet al meteen te zeggen dat dat toch geen gedrag is voor iemand van jouw leeftijd.En vervolgens lijkt het alsof iedereen in de klas het heel druk heeft met weet-ik-veel-wat en jou niet ziet staan. Misschien loopt er bij jou iets heel anders mis. Kun je je niet beheersen, waardoor je steeds ruzies hebt, die uit de hand lopen. Of ben je zo bang dat je leven begint vast te lopen. Soms heeft iemand iets verschrikkelijks meegemaakt en lukt het maar niet om het te vergeten.
Wat heb je aan een psycholoog?
Wat het ook is dat je dwars zit, als het maanden duurt dat je niet lekker in je vel zit en je niet weet hoe je eruit kan komen, dan kan het slim zijn om er met een psycholoog over te praten. Als de huisarts je naar de generalistische jeugd GGZ verwijst zijn je problemen nog niet zo zwaar. De hulp kan dan ook kort duren: 5-12 gesprekken. Meestal 1x per 2 weken. Bij een verwijzing naar de specialistische jeugd GGZ bestaan de problemen vaak al langer en soms spelen er ook meerdere problemen tegelijkertijd of is er al eerdere hulp geweest die nog onvoldoende heeft geholpen. Dan kan uitgebreider onderzoek en langere
hulp geboden worden.
We gaan in de eerste gesprekken na waar je mee zit. We zijn gewend om ook met je ouders te praten. Dat zijn de mensen die je het langst kennen en mee kunnen denken over oplossingen. En als wij samen iets bedenken om het beter te laten lopen in jouw leven, dan is het goed dat zij dat ook weten. Dan kunnen zij je ook steunen. De gesprekken met jou en je ouders zijn vertrouwelijk, we bespreken altijd met je voor wat je wel en niet met hen wil delen. Jij en je ouders vullen ook vragenlijsten in. Die lijsten zijn bedoeld om je sneller beter te leren kennen en ook om later in de behandeling te kunnen zien of er iets
verandert. Daarna spreken we samen af waar we aan gaan werken en hoe we dat gaan doen. We schrijven dat in een behandelplan.
Wat helpt?
Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Om te beginnen kan je-hart-luchten en vertellen waar je mee zit aan iemand, die buiten je leven staat en zonder dat daar meteen een oordeel op volgt, al een goede eerste stap zijn. Vaak vragen we je of je bij wil houden, wanneer de dingen gebeuren die je dwars zitten. Zo kunnen we er samen heel precies naar kijken en oplossingen bedenken die voor jou werken. Soms leer je jezelf beter kennen. Je leert herkennen wanneer je boosheid begint te groeien en wanneer er nog een weg terug is. En je leert trucs om die boosheid weer te verminderen. Of je ontdekt dat je jezelf klem zet en het toelaat dat sommige gevoelens greep op jou krijgen. Dan leer je het om te draaien en met de kracht van je gedachtes weer greep op die gevoelens te krijgen.
Soms helpt het om mensen die belangrijk voor je zijn te spreken, zodat die jou kunnen steunen.